Sta je in de (digitale) wolwinkel en heb je geen idee waar je moet beginnen? Ben je in de war door termen als lace weight, DK en worsted? Geen paniek! In dit blogbericht ga ik wat dieper in op de verschillende garendiktes, van de fijnste lace weight tot het dikste bulky garen. Laten we samen ontdekken welk garen het best past bij jouw volgende project!
Categorie 0: lace
Lace weight garen is het dunste garen uit een garenassortiment. Het wordt meestal gebruikt voor fijne kantprojecten, sjaals en delicate kledingstukken. Vaak wordt een lace weight garen hiervoor op dikke naalden of samen met andere garendiktes gebreid, maar zeker niet altijd.
Informatie die je kan vinden op het etiket van dit garen:
looplengte: 250 - 500 meter per 50 gram
stekenverhouding: 33-40 steken per 10 cm
naalddikte: 1,5 - 2,25 mm
Categorie 1: 'super fine'
Fingering weight wordt ook 'sock weight' of 'sokkendikte' genoemd. Dit garen is iets dikker dan lace weight, maar nog steeds relatief dun. Het wordt doorgaans gebruikt voor het breien van sokken, dunne sjaals of lichte kledingstukken.
Informatie die je kan vinden op het etiket van dit garen:
looplengte: 350 - 450 meter per 100 gram
stekenverhouding: 27-32 steken per 10 cm
naalddikte: 2 - 3,25 mm
Bijvoorbeeld:
Lang Yarns Merino 200 Bébé
Schoppel Wolle Zauberball Crazy
Lang Yarns Super Soxx 4-ply
Categorie 2: 'fine'
Sport weight garen is weeral een beetje dikker. Het wordt gebruikt voor het breien van lichte truien en accessoires.
Informatie die je kan vinden op het etiket van dit garen:
looplengte: 300 - 400 meter per 100 gram
stekenverhouding: 23 - 26 steken per 10 cm
naalddikte: 3,25 - 3,75 mm
Bijvoorbeeld:
Lang Yarns Baby Cotton
Categorie 3: 'light'
DK weight staat voor 'double knitting'. Wanneer je twee draden fingering weight garen samen breit, wordt dit een DK weight garen. DK weight garen is een populair garendikte voor het maken van kledingstukken zoals truien en vesten die je het hele jaar door kan dragen.
Informatie die je kan vinden op het etiket van dit garen:
looplengte: 240 - 300 meter per 100 gram
stekenverhouding: 21 - 24 steken per 10 cm
naalddikte: 3,75 - 4,5 mm
Bijvoorbeeld:
Lang Yarns Merino 120
Lang Yarns Donegal
Categorie 4: 'medium'
Worsted of Aran weight garen wordt gebreid op middelgrote naalden en creëert een stevige stof. Het is ideaal garen voor een warme trui of dikke sjaal.
Informatie die je kan vinden op het etiket van dit garen:
looplengte: 120 - 240 meter per 100 gram
stekenverhouding: 16 - 20 steken per 10 cm
naalddikte: 4,5 - 5,5 mm
Categorie 5: 'bulky'
Bulky of Chunky weight garen is dik garen dat gebruikt wordt voor winterse projecten. Wanneer je twee draden DK weight garen samen breit, wordt dit een Bulky weight garen.
Informatie die je kan vinden op het etiket van dit garen:
looplengte: 100 - 130 meter per 100 gram
stekenverhouding: 12 - 15 steken per 10 cm
naalddikte: 5,5 - 8 mm
Categorie 6: 'super bulky'
Super Bulky weight garen is geschikt voor zeer dikke en warme winterkledij.
Informatie die je kan vinden op het etiket van dit garen:
looplengte: 50 - 100 meter per 100 gram
stekenverhouding: 7 - 11 steken per 10 cm
naalddikte: 8 - 12,5 mm
Categorie 7: 'jumbo'
Jumbo weight garen wordt voornamelijk gebruikt voor het breien van oversized dekens of kussens.
Informatie die je kan vinden op het etiket van dit garen:
looplengte: < 50 meter per 100 gram
stekenverhouding: < 6 steken per 10 cm
naalddikte: > 12,5 mm
Proeflapje!
Bovenstaande informatie is een overzicht van de meest voorkomende garendiktes. Dit geeft jou een richtlijn bij het kiezen van een goed garen voor jouw project. Echter is er veel afhankelijk van de manier waarop jij zelf breit en welke stekenverhouding jij verkrijgt bij het breien met bepaalde naalden of garens. Brei jij vast, of eerder los? Dit is heel persoonlijk, en heeft een grote impact op jouw uiteindelijke eindproduct. Ik raad daarom altijd aan om een proeflapje te breien. Je krijgt hierdoor een goed zicht op hoe het garen reageert op jouw naalden, handen en techniek. Zo kan je bepalen welke stekenverhouding jij breit met welke naalden en welke garens.
Als jouw stekenverhouding afwijkt van die in het patroon, kan jouw project groter of kleiner uitvallen dan verwacht. Je gaat dus op zoek naar hoe jij de stekenverhouding van uit een patroon zo goed mogelijk kan benaderen. Dit kan door bijvoorbeeld het kiezen van kleinere of grotere breinaalden. Het veranderen van de naalddikte kan bijvoorbeeld helpen bij het bereiken van de gewenste maat en structuur. Zo kan je ervoor zorgen dat jouw project de juiste maat heeft, en eruitziet zoals je het bedoelde.
Experimenteren
Uiteraard kan het leuk zijn om zelf te gaan experimenten met garendiktes, door onder meer draden samen te breien. Door ze te combineren kan je gaan spelen met texturen en structuren van verschillende garens. Door bijvoorbeeld een dunner of pluizig garen samen te breien met een dikker garen, kan je unieke effecten creëren, zoals een subtiele textuurverandering of een interessant kleurenspel. Het mixen van garendiktes opent op deze manier een wereld van mogelijkheden en stelt je in staat een eigen unieke stijl te ontwikkelen. Ook het breien met grotere naalden opent een hele creatieve wereld. Hierdoor kan je eveneens unieke texturen en drapages gaan ontwikkelen, die bijvoorbeeld perfect zijn voor luchtige sjaals. Wees dus niet bang om te experimenten en te ontdekken wat er mogelijk is wanneer je verschillende garen- en naalddiktes combineert. En zo wordt het breien van proeflapjes ook nog leuk!
Je mag dus gerust spelen! En vergeet er vooral niet van te genieten!
You do you! Veel breiplezier!